Къде в Пирин си заслужава да се отиде?
Линк към стария архивен форум можете да намерите тук.
226
Пиринските красоти не могат да се опишат само с думи!Навсякъде е толкова впечатляващо че дъхът спира от омайните красоти.Жалко е обаче , че голяма част от базите за нощуване са поверени в ръцете на арендатори имащи за цел единствено печалбарство и не ги е грижа много за отношението към туристите.Като за начало отидете през лятото, защото зимата си е опасничко и не навсякъде може да се ходи!
227
Задължително ще е през лятото защото сме любители планинари с деца и трябва да е весело и приятно на всички.Кажете ми,ако знаете,кои хижи да пропусна,защото излета трябва да донесе приятни емоции,а не нерви и нервииии:grin:
[signature]
[/signature]
231
Хм това с децата не го разбирам но всичко с времето си явно.Така предполагам сте с кола щом ще сте с децата,та от гр.Банско има пат кам х.ДЕмяница не сам дали стга до самата хижа но определено поне на близко,заслужава си особено лятото ще е прекрасно има си водопади по реката месноста е резерват с една дума красота.Разгледаи ако искаш имам снимки от там в snimka.bg тарси аврор goahead.
232
Така другата дистинация е пак по път от Банско към х.Бъндерица и х.Вихрен,ходил сам зимата и пеша така че патя няма да ти го описвам но е потдържан заради пистите там.Четох коментари за х.Вихрен нито един хубав на въпреки това хижата е на прекрасно място с гледка кам вр.Вихрен,вр.Тодорка вярвам че децата ви ще запомнят тези върхове за винаги след престоя си там,а ако наистина условията не са добри х.Бъндерица е на 5 мин с кола.Като казвам хижи очаквай точно това а не хотелчета или нещо такова.Успех
[signature]
[/signature]
233
Ето и трети вариант от мен х.Безбог.Отново се ходи до Банско, а от там пътя за Добринще, а от там за х.Гоце Делчев пътя не е особено потдържан като всеки планински път(и слава бого).Там паркирате колата и има лифт кам х.Безбог,мястото е невероятно, хижата е в подножието на върха и на метри от Безбожко езеро,а ако имате крака да се разходите ще откриете страхотни гледки.:rolleyes:
[signature]
[/signature]
234
Благодаря на всички за информацията,много ми помагате,а и не само на мен -предполагам.Децата ми са големи-ходят но малко ги мързи,въпреки това се радват и очакват с нетърпение всяко пътуване.По-лесно е с кола,става по-бързо,но и преходите не ни плашат ,все пак успяхме да стигнем до х.Рай.Много се надявам това лято да отидем в Пирин ,това ще е прекрасно -и според мен няма нищо по-хубаво от това да създадеш приятни спомени в децата и приятелите,да ги научиш да обичат и ценят това което ни е дала природата :cheesy:Благодаря и можеби ще се сещнем някъде по планините :grin:
[signature]
[/signature]
235
А третия вариант е много готин ще го пробвам,обичам лифтовете-много хубаво се развалят и става весело:laugh::laugh::laugh:
[signature]
[/signature]
236
Както снощи писах( в 1вия отговор),навсякъде по Пирин е невероятно красиво.Особено там,където може да се иде само пеша.От така наречените порти,както и от високите била се откриват омайващи гледки.Била съм на всички хижи и с моята компания сме минали не веднъж по всички съществуващи маркирани пътеки,а и по много от немаркираните.С деца е по специално и трябва да съобразявате.Базите за нощувка не предлагат лукс условия,но туристите са свикнали с това и не са особено претенциозни,макар че всеки предпочита чистота и уют.Като за начало правете еднодневни излети в района на хижите.До х.Бъндерица,х.Вихрен и х.Яне Сандански,както и близо до х.Демяница,х.Каменица и х.Яворов може с лека кола.До х.Гоце Делчев също а оттам с лифта до х.Безбог.За х.Попови ливади и х.Малина не съм сигурна, защото ние винаги пътуваме с влак,автобус и най-вече пеша,всяко лято по около 10 дни горе по билото.Ами то какво остана-май само х.Пирин, х.Синаница,двата заслона Тевно езеро и Спано поле на които също може да се нощува но са височко, и база Мочарата:rolleyes:
[signature]
[/signature]
237
:cheesy:благодаря,наистина се надявам това лято да ми остане време и да се поразходя из Пирин-винаги е красиво,навсякъне е хубаво,няма място което да не ме е очаровало:cheesy:
[signature]
[/signature]
238
Както пише и в по-горните мнения в Пирин всичко е много красиво. Зависи от Вас до къде можете да стигнете и колко ходене могат да издържат децата.
Много лесно се стига до хижа Без Бог. Пътя не е много добър, но е проходим с обикновена лека кола. От там с лифта и сте на хижата. Ако обичате по-дълги преходи Ви препоръчвам до отидете на Тевно езеро. До там се стига само пеша, но няма да съжалявате дори и за секунда.
Може да отидете и до хижа Демяница. С лека кола се стига до някъде и от там пеша, но пътя е много приятен без трудни изкачвания и върви все покрай реката. Може да стигнете до хижата и с високопроходим джип.
Дано наистина намерите време да отидете. Невероятно е навсякъде.
:cheesy::cheesy::cheesy:
243
БЛАГОДАРЯ:cheesy::smiley::rolleyes:
[signature]
[/signature]
250
[hidden][b]Оригинално съобщение - [[i]19.02.2007 04:30[/i]][/b]
Каде в Пирин си заслужава да се отиде??
Само като видях заглавието на темата и едни такива чувства забушуваха в мен. :)
Пирин си заслужава да го обиколиш целият, да качиш всички върхове, да се огледаш във всички езера, по всяко време на годината. Пирин ти взима дъха и душата всеки път като го доближиш, а пък недай си боже да дръзнеш да навлезеш в неговите "дълбини". Всеки път като слизам надолу през Дамяница или през Мелник винаги усещам частичката от мен която се откъсва и остава горе при високите върхове на Гиганта.
Малко се отплеснах, но в Пирин има страхотни места за ходене, стига да имаш малко мерак и яки крака. Ако ви домързи да ходете много или решите просто да си починета от еднообвазните дни. Можете да отидете до Добринище и от там до х. Гоце Делчев. с кола. После вземате лифта до Х. Безбог, което си е приключение особенно ако сте с малки деца ;) Веднъж стигнали до х. Безбог има много варианти. Може да останете в х Безбог и ако е хубаво времето да качите върхът който дори и с малки деца за 2 часа бавно ходене се качва и е супер. Можете съшо да отидете до Попово езеро за около 3 часа дори и по малко. Аз един път стъпил полите на Пирина не мога просто да не отида до Тевно Езеро, и да се накефя на великолепната обстановка и уютност която може да намерите в заслона до въпросното езеро.(Много поздрави на Валя като я видите) :) А пък и Каменица изглежда толкова привлекателен от там, че просто няма как да му остоиш да и не се качиш до горе (Но това си е доста сериозно качване особенно ако те духа вятърът и те затисне мъгла). Разбира се всичко зависи от времето. ДО колкото чух в х. Безбог в момента няма хижар, което е учудващо!! А пук и в Пирин зимата си е доста опасно. Препоръчвам казаните по горе маршрути лятото, юли-август за да съм по точен. През зимата може ако искате да се качите до х.Дамяница от Банско, ако пътеката все още е там разбира се защото последният път трябваше да се катеря по едни планини за да избегна от наводненията по въпросната пътека. Но до колкото знам пред 1 седмица до Дамянница са стигнали група ентусиасти така, че мисля че става за качване. Успех с бъдещите приключение в Пирин и бъдете сигурни, че ще се видим там това Лято :) хаха
п.с. Съжалявам за лиричните отклонения в по горният текст но за Пирин като говоря и се отнасяяям :)
:grin::grin:[/hidden]
Каде в Пирин си заслужава да се отиде??
Само като видях заглавието на темата и едни такива чувства забушуваха в мен. :)
Пирин си заслужава да го обиколиш целият, да качиш всички върхове, да се огледаш във всички езера, по всяко време на годината. Пирин ти взима дъха и душата всеки път като го доближиш, а пък недай си боже да дръзнеш да навлезеш в неговите "дълбини". Всеки път като слизам надолу през Дамяница или през Мелник винаги усещам частичката от мен която се откъсва и остава горе при високите върхове на Гиганта.
Малко се отплеснах, но в Пирин има страхотни места за ходене, стига да имаш малко мерак и яки крака. Ако ви домързи да ходете много или решите просто да си починета от еднообвазните дни. Можете да отидете до Добринище и от там до х. Гоце Делчев. с кола. После вземате лифта до Х. Безбог, което си е приключение особенно ако сте с малки деца ;) Веднъж стигнали до х. Безбог има много варианти. Може да останете в х Безбог и ако е хубаво времето да качите върхът който дори и с малки деца за 2 часа бавно ходене се качва и е супер. Можете съшо да отидете до Попово езеро за около 3 часа дори и по малко. Аз един път стъпил полите на Пирина не мога просто да не отида до Тевно Езеро, и да се накефя на великолепната обстановка и уют която може да намерите в заслона до въпросното езеро.(Много поздрави на Валя като я видите) :) А пък и Каменица изглежда толкова привлекателен от там, че просто няма как да му остоиш да и не се качиш до горе (Но това си е доста сериозно качване особенно ако те духа вятърът и те затисне мъгла). Разбира се всичко зависи от времето. ДО колкото чух в х. Безбог в момента няма хижар, което е учудващо!! А пук и в Пирин зимата си е доста опасно. Препоръчвам казаните по горе маршрути лятото, юли-август за да съм по точен. През зимата може ако искате да се качите до х.Дамяница от Банско, ако пътеката все още е там разбира се защото последният път трябваше да се катеря по едни планини за да избегна от наводненията по въпросната пътека. Но до колкото знам пред 1 седмица до Дамянница са стигнали група ентусиасти така, че мисля че става за качване. Успех с бъдещите приключение в Пирин и бъдете сигурни, че ще се видим там това Лято :) хаха
п.с. Съжалявам за лиричните отклонения в по горният текст но за Пирин като говоря и се отнасяяям :)
:grin::grin:
260
:rolleyes::rolleyes::rolleyes:
[signature]
[/signature]
261
:cool:
313
всичко е много хубаво описано но никъде не прочетох може ли с дете на връх Вихрен през лятото за колко врвме от едноименната хижа се изкачва
[signature]
[/signature]
317
Зависи колко е голямо детето, но аз лично не бих тръгнала. За възръстен човек не е супер трудно стига да има желание. А що се отнася до времето за изкачване то си е индивидуално. На хижата пише 2.30 часа, но за такова време трябва да си добре подготвен. За човек авантюрист може би някъде около 4 часа с доста почивки и без много много да си дава зор. При всички случаи е чудесно да се качиш на върха. Чувството е неописуемо. Е после малко е неприятно слизането ама неможе само хубави работи .......... :laugh::laugh::laugh:
[signature]
[/signature]
582
В интерес на истината може да се качиш на бр. Вихрен с дете, но зависи дали си опитен плоанинар или не. Аз лично като бях за последно на Пирин видях един баща с детето си, което беше на около 10 - 12 год. и точно се връщаха от Кончето което бяха минали в посока от Кутело към Бански Суходол.
Аз оше не бях минавал седловината, но това ми даде кораж и успях.
Та Вихрен не мн труден за искачване и има два начина - от юг през езерата или през Казаните. Има лятна маркировка и по-лесния начин е през езерата около 2 часа с детето от хижата.Успех и причтно прекарване.
[signature]
[/signature]
583
В интерес на истината може да се качиш на бр. Вихрен с дете, но зависи дали си опитен плоанинар или не. Аз лично като бях за последно на Пирин видях един баща с детето си, което беше на около 10 - 12 год. и точно се връщаха от Кончето което бяха минали в посока от Кутело към Бански Суходол.
Аз оше не бях минавал седловината, но това ми даде кораж и успях.
Та Вихрен не мн труден за искачване и има два начина - от юг през езерата или през Казаните. Има лятна маркировка и по-лесния начин е през езерата около 2 часа с детето от хижата.Успех и причтно прекарване.
[signature]
[/signature]
589
2 часа?Та ние се катерихме 4 часа до върха...не е лесно и е студено:wink:
597
Зависи от къде си минал. През казаните е тежичко. Но в никакъв случай не може да се качи за 4 часа Аз за 6 го качих от Яворов.
[signature]
[/signature]
718
КОН4ето !!!!!!!
1535
В събота минахме пътя х.Вихрен-х.Синаница, в неделя обратно:grin:
На отиване точно за 5.30 ч бяхме в хижата, на връщане се спестява около 1 ч.За първи път си правим такава разходка и не съжалявам нито за секунда.Такава красота си заслужава всяка секунда ходене.Пирин зае специално място в сърцето ми и нямам търпение отново да се върна там.
2090
ЕКСУРЗИОННО ЛЕТУВАНЕ В ПИРИН
Клуб по пешеходен туризъм ”Дружина от Пирина” гр.Сандански, организира и провежда 6-дневни летни преходи в Пирин планина.
МАРШРУТ
Сборен пункт - гр.Сандански
ДЕН ПЪРВИ-гр.Сандански-х.Беговица:
-автобус до м.Попина лъка-преход до х.Беговица.Обяд,вечеря,закуска на х.Беговица;
ДЕН ВТОРИ-х.Беговица-з.Спано Поле:
-обяд на з.Спано Поле,разходка по желание до Дончови Караули,вечеря;
ДЕН ТРЕТИ-з.Спано Поле-вр.Синаница-з.Спано Поле:
-изкачване на вр.Синаница(по желание),обяд на открито(сух пакет),вечеря;
ДЕН ЧЕТВЪРТИ-з.Спано Поле-з.Тевно Езеро:
-преход през Чаирските езера,обяд на з.Тевно Езеро,(по-желание изкачване на вр.Момин Двор),вечеря;
ДЕН ПЕТИ-з.Тевно Езеро-х.Пирин:
-преход до х.Пирин,обяд,почивка,вечеря;
ДЕН ШЕСТИ-х.Пирин-гр.Мелник:
-преход през Роженски манастир,обяд(сух пакет),Македонска гала-вечер в град Мелник;
ДЕН СЕДМИ:
-закуска и разпускане на групата.
Цена-240лв.
Включва:
-планински водач;
-планинска застраховка;
-транспорт от гр.Сандански до м.Попина Лъка;
-гала вечеря в Мелник;
-пълен пансион(закуска,обяд,вечеря,нощувка)
Дати:
27-ми юли до 1-ви август вкл.
Записване:
Групите са до 20 души.
0887 15 33 73 (Веселин Стойчев)
2092
Аман от рекламатори,че пък и не един ами тамън три поста изкендзал.
2093
За Пирин ли говорим??? За най-хубавото място?
Целия Пирин е такова място - няма по-хубаво и по-лошо...Просто Пирин планина!!!
А и старите са казали "мъжкото е по-хубаво от женското" (Пирин - Рила). Но в никакъв случай не казвам, че в Рила не е хубаво - просто всяко место по своему...
2101
Абе Пирин си е Пирин,по-вълшебно красива планина няма
2102
ЕВАЛА!
2149
Задължително на Безбог![url=http://www.bezbog.com urltitle=Безбог - Добринище][/url]
Къде в Пирин си заслужава да се отиде?
Не съм хдила в Пирин,кажете къде е най-добре и интересно да се отиде .Пирин е далеч и немисе иска да обикалям ...споделете мнения и маршрути :kiss: